24-25 czerwca w centrum technologicznym MIWE LBC mieliśmy przyjemność spotkać się z klientami, by wspólnie przyjrzeć się najnowszym technologiom dla piekarni – nie tylko w teorii, ale przede wszystkim w praktyce.
Podobne artykuły
Cykl szkoleń “Na szlaku dobrego chleba”Jak chlebomat zmienia branżę piekarskąWieczorna rozmowa ze sztuczną inteligencją, cz. 1Zorganizowane pod koniec czerwca seminarium byłocenną lekcją dla wszystkich. My – jako dostawcy– poznaliśmy realne wyzwania naszych klientów, a klienci – mocne i słabe strony technologii, by lepiej decydować o przyszłości swoich zakładów.
TECHNOLOGIA MIWE SMARTFRESH
Pierwszy dzień poświęcony był specyfice pracy z wykorzystaniem technologii MIWE smartfresh. Uczestnicy mogli wysłuchać relacji użytkownika systemu – bez filtrów i upiększeń: co działa, co zaskakuje, jakie są realne korzyści i czy warto inwestować. To bardzo cenna perspektywa, pokazująca aspekty, o których nawet my – jako dostawcy – nie zawsze mamy pełną wiedzę. W części praktycznej zaprezentowano pieczywo, które zostało odpieczone i złożone w MIWE smartfresh około 9 dni przed seminarium.

Obserwowaliśmy je po wyjęciu z komory oraz po dopieczeniu w piecu. Uczestnicy na własne oczy i podniebienie mogli ocenić, czy system rzeczywiście działa i jak może wesprzeć codzienną produkcję w piekarni. Ponadto odbyła się prezentacja porównująca odpiek w piecach termoolejowych i cyklotermicznych, która wzbudziła duże zainteresowanie. Poruszyliśmy też zagadnienie zrównoważonego rozwoju, kon-centrując się na odzysku energii analizowanym na konkretnych danych i przykładach z praktyki piekarskiej. Dzień zakończyliśmy wspólną kolacją – czasem na rozmowy, wymianę spostrzeżeń i integrację.

AUTOMATYZACJA PROCESU ZAŁADUNKU
Drugi dzień seminarium koncentrował się na zagadnieniu auto-matyzacji procesu załadunku z wykorzystaniem systemu MIWE athlet – dobrze znanego i sprawdzonego rozwiązania. Nowością, którą zaprezentowaliśmy, był robot AMOS – brakujące ogniwo pełnej automatyzacji załadunku pieców wsadowych. Jego zadanie polega na przejmowaniu peelboardów z wózków, na których garują kęsy, i ich transporcie pod stół załadowczy pieców. Warto podkreślić, że ręczne zdejmowanie delikatnych kęsów o świeżej strukturze jest czynnością mozolną i wymagającą dużej atencji. AMOS jest w pełni kompatybilny z systemami załadunku, eliminuje konieczność ręcznego zdejmowania peelboardów z wózków garowniczych. To rozwiązanie działa już w kilku piekarniach – zarówno w Polsce, jak i za granicą.
W części praktycznej ponownie przyjrzeliśmy się różnicom w odpieku tego samego produktu w piecach termoolejowych i cy klotermicznych. Uczestnicy mogli się przekonać, że nie chodzi o to, który system jest „lepszy”, ale o różnice, które można świadomie wykorzystać – zgodnie z oczekiwaniami rynku i preferencjami klientów.

PODSUMOWANIE
Seminarium spełniło oczekiwania klientów – co cieszy nas najbardziej. Jesteśmy zadowoleni nie tylko z realizacji programu, ale przede wszystkim z atmosfery otwartości i współpracy, która wytworzyła się między uczestnikami. Szczere rozmowy, wymiana spostrzeżeń, a także brak narracji o „byciu lepszym piekarzem” sprawiły, że wszyscy – zarówno goście, jak i my jako dostawcy
– wzajemnie się wzbogaciliśmy.
Dziękujemy uczestnikom seminarium za aktywny udział i zaan gażowanie. Wierzymy, że spotkanie to zaowocuje zmianami na lepsze – w praktyce, w organizacji pracy i w relacjach.
